Загальний опис
Софора японська (Sophora japonica), або японська акація, — листопадне дерево родини бобових, що може досягати висоти до 30 м. Листки чергові, непарноперисті, складаються з 3–8 пар листочків, які мають короткі відстовбурченоволосисті черешки. Листочки видовжено-яйцеподібні, темно-зелені зверху та сизуваті знизу. Квіти двостатеві, неправильні, зібрані у великі верхівкові волоті, мають ясно-жовтий віночок метеликового типу. Плід — біб, що не розкривається, чітко поділений на відділи, між насінинами містить жовтувато-зелений клейкий сік. Цвіте у липні-серпні, а плоди достигають у жовтні і можуть залишатися на дереві всю зиму.
Поширення
Походить із Китаю та Японії. В Україні культивується переважно в південних районах як декоративна та фітомеліоративна рослина.
Заготівля і зберігання
Для медичних потреб використовують плоди (Fructus Sophorae japonicae), які збирають після їх повного дозрівання, зазвичай у жовтні. Сушать плоди у добре провітрюваних приміщеннях або в сушарках при температурі 50–60 °C. Зберігають у сухому місці у паперових пакетах або полотняних мішках.
Хімічний склад
Плоди софори японської містять флавоноїди (рутин, геністеїн, софорозид), алкалоїди, ізофлавони, органічні кислоти, ефірні олії, дубильні речовини, сапоніни, вітамін С та мікроелементи.
Фармакологічні властивості
Плоди софори японської мають виражену капілярозміцнюючу, антисклеротичну, протизапальну, антисептичну, гіпотензивну та антиоксидантну дію. Вони зміцнюють стінки судин, знижують їхню проникність, стимулюють кровообіг, допомагають знижувати рівень холестерину у крові.
Від яких хвороб лікує
Атеросклероз, гіпертонію, крововиливи, варикозне розширення вен, тромбофлебіт, діабетичну ангіопатію, геморой, трофічні виразки, кровоточивість ясен, порушення мікроциркуляції крові, алергічні захворювання, хвороби печінки та жовчовивідних шляхів.
Лікарські форми і інструкція з приготування
- Настоянка – 50 г подрібнених плодів софори залити 500 мл 70%-го спирту, настоювати 14 днів у темному місці, процідити. Вживати по 20–30 крапель 3 рази на день перед їжею.
- Відвар – 1 столову ложку подрібнених плодів залити 250 мл окропу, варити 5 хвилин, настояти 1 годину, приймати по 50 мл 3 рази на день.
- Настій – 2 столові ложки плодів залити 500 мл окропу, настояти 6–8 годин у термосі. Вживати по 100 мл 2–3 рази на день.
- Мазь – 1 частину порошку плодів змішати з 10 частинами вазеліну або ланоліну, використовувати для лікування ран, виразок, тріщин шкіри.
Протипоказання
Підвищена чутливість до компонентів рослини, гіпотонія, вагітність, період лактації, дитячий вік до 12 років.
Увага!
Перед застосуванням рекомендується обов'язково проконсультуватися з лікарем. Опис та інструкція із застосування наведені виключно з ознайомлювальною метою і не повинна бути використана як керівництво до самолікування. Тільки лікар може ухвалити рішення про призначення препарату, а також визначити дози та способи його застосування.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Застосування препарату | для серця та судин, для нервової системи та мозку |
Вікова група | Без обмежень |
Вага | 1000 г |
Користувацькі характеристики | |
Рекомендовано при захворюваннях: | атеросклероз, гіпертонію, крововиливи, варикозне розширення вен, тромбофлебіт, діабетичну ангіопатію, геморой, трофічні виразки, кровоточивість ясен, порушення мікроциркуляції крові, алергічні захворювання, хвороби печінки та жовчовивідних шляхів. |
- Ціна: 566 ₴